5 tapaa löytää oma erityislahjasi

Tuntuuko sinusta, että sinulla olisi paljon muutakin annettavaa tälle maailmalle kuin se, mitä tällä hetkellä teet? Pohditko sitä, mikä tuo erityislahjasi on ja missä työssä voisit ilmentää sitä parhaiten?

Voin vakuuttaa, että et ole yksin pohdintojesi kanssa.

Muistan ajan, jolloin tein markkinoinnin ja myynnin parissa töitä. Olin hyvä siinä mitä tein. Ympärillä oli kivoja työkavereita. Kaikki oli periaatteessa ihan kohdillaan. Tunsin kuitenkin, että en tehnyt työtä, joka olisi tuntunut minulle merkitykselliseltä.

Tuntui, että mikään ei riittänyt. Aina olisi pitänyt olla jotain enemmän, saavuttaa enemmän, tehdä enemmän.

anna-lahjasi-maailmalle-1-508x363

Minulla oli vahva tunne siitä, että voisin antaa itsestäni tämän maailman palvelukseen paljon enemmänkin kuin sillä hetkellä pystyin antamaan. Tiesin voivani tehdä työkseni jotain, joka todella tuntuisi merkitykselliselle, jossa olisin hyvä ja josta nauttisin. Halusin herätä aamuisin innostuneena. Halusin tehdä työtä, josta nauttisin niin paljon, että se ei edes tuntuisi työltä. Mitä se olisi, oli silloin vielä täysi arvoitus.

Tiesin ihmisen voivan hyvin kun hän saa käyttää omia vahvuuksiaan ja kokea merkityksellisyyden tunnetta siitä mitä tekee. Niinpä lähdin selvittämään mikä on minun erityislahjani ja mitä minä oikeasti haluan.

Jos sinäkin olet samassa tilanteessa kuin minä olin, niin seuraavat 5 tapaa voivat auttaa sinua löytämään oikean suunnan. Ne voivat auttaa sinua oman erityislahjasi oivaltamisessa.

1. Lapsuuden innostuksen kohteet

Muistele omaa lapsuuttasi ja nuoruuttasi. Mistä olet tykännyt silloin? Minkälaisia asioita olet rakastanut puuhastella? Mitä olet harrastanut? Minkälaisten asioiden parissa olet viettänyt tunteja, ilman, että olet edes huomannut ajankulua?

Huomasin itse tätä harjoitusta tehdessäni, että minulla oli paljon asioita lapsuudessani ja nuoruudessani, joita rakastin tehdä, mutta niistä suuri osa ei enää kuulunut elämääni.

Rakastin muun muassa tanssimista, koreografioiden tekemistä, kirjoittamista, erilaisten tapahtumien järjestämistä, suunnittelua, piirtämistä, sisustamista, esiintymistä, tapahtumien juontamista, järjestöissä mukana oloa, jonkin hyvän asian eteen toimimista, luonnossa oleilua, käsillä tekemistä sekä uusien asioiden ja projektien luomista.

Mikä innostuksen tunne valtasikaan minut kun aloin pohtia näiden asioiden sisällyttämistä uudelleen elämääni.

2. Nykyiset kiinnostuksen kohteesi

Minkä asian parissa vietät nykyisin paljon aikaa omasta halustasi? Minkä aihealueen lehtiä ja kirjoja luet? Minkälaisia blogeja luet? Ketä seuraat sosiaalisessa mediassa? Minkälaisia asioita tutkit netissä? Minkälaisten asioiden parissa aika liitää?

Muistan itse miettiessäni mitä haluan, että oli vaikea edes määrittää mitä se voisi olla. Kun aloin katselemaan elämääni, sitä mistä innostuin ja minkä parissa vietin aikaani mielelläni, aloin huomata, että kyllähän minä itseasiassa tiesin hyvin tarkkaankin mikä minua kiinnostaa.

mika%cc%88-saa-silma%cc%88si-sa%cc%88ihkyma%cc%88a%cc%88n-508x363

3. Selvitä vahvuutesi

Metsästämällä erityislahjaansa voi jäädä jumiin, koska jo sana erityislahja kuullostaa kovin mahtipontiselle. Erityislahjan ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa ylimaallisia kykyjä, maailmanluokan taiteilijan lahjakkuutta tai superälyä.

Meillä jokaisella on olemassa oma ainutlaatuinen vahvuuksien kokoelma, joka on erityislahjamme tälle maailmalle. Oma erityinen kombinaatio positiivisia luonteenpiirteitä ja asioita, joissa olemme hyviä. Määrittämällä erityislahjan vahvuudeksi, se ei enää tunnu niin suurelta ja mahdottomalta asialta.

Jokaisella on olemassa vahvuuksia.

Vahvuutensa voi saada selville monella tavalla. Eräs varteenotettava keino on kysyä ystäviltä ja perheeltä miten olet käyttäytynyt kun olet ollut parhaimmillasi. Minkälaiset luonteenpiirteet ovat olleet voimakkaimmin esillä silloin?

Voit myös tehdä vahvuustestin. Monet näistä testeistä on englannikielisiä, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Itse olen tykännyt Marcus Buckinghamin Now, discover your strengths -kirjasta ja testistä.

Usein omat vahvuutemme ovat meille niin itsestäänselvyyksiä, että emme edes ole niistä tietoisia. Itselleni oli aikoinaan suuri oivallus ymmärtää, että minun kykyni nähdä mahdollisuuksia kaikkialla ja luoda lämmin luottamuksen ilmapiiri ei ole lainkaan ominaista kaikille ihmisille. On helppo tulla sokeaksi omille kyvyilleen.

4. Ota aikaa olla yksin hiljaisuudessa

Pää kolmantena jalkana juostessa on todella vaikea kuulla sydämensä ääntä. Jatkuva ajatusten virta tukkii luovuutemme, eikä ahaa elämyksiä pääse syntymään. Kiire ja se, että emme anna aivoille lepotaukoa johtaa helposti stressiin.

Stressaantut keho ja mieli ei tue syvemmän viisauden esiin astumista. Silloin on vaikea kuulla tai nähdä omaa totuuttaan selkeästi. Myös muiden mielipiteet voivat hämärtää omaa arvostelukykyämme kun yritämme päästä käsiksi siihen, mitä sisältämme kumpuaa.

Itselleni yksinolo hiljaisuudessa on ollut korvaamattoman arvokasta, jotta olen löytänyt rehellisyyden itseäni kohtaan ja kyennyt näkemään itseni arvokkaana.

Uskon, että myös sinun on paljon helpompi kuulla ja nähdä omat erityislahjasi hiljaisuuden keskellä. Miksipä et kokeilisi jo tänään?

ota-aikaa-itsellesi-508x339

5. Ketä sinä ihailet?

Kirjoita paperille kymmenen ihmisen nimet, joita ihailet. Miehiä, naisia, tuttuja, tuntemattomia. Kun olet saanut nimet paperille, niin kirjoita jokaisen nimen perään vähintään viisi ominaisuutta, joiden vuoksi kunnioitat ja ihailet kyseistä henkilöä. Tarkastele ominaisuuksia. Huomaatko niissä jotakin yhtenäisyyttä? Ympyröi kaikki samankaltaiset ominaisuudet.

Tämä tehtävä ehdottaa, että ympyröimäsi ominaisuudet ovat sellaisia, jotka ovat (ainakin piilevinä) myös sinussa ja jotka haluaisit elää todeksi omassa elämässäsi.

Miten saisit elämässäsi enemmän esille ominaisuuksia, joita ihailemasi henkilöt edustavat?

Tehdessäni tätä harjoitusta aloin nähdä miten ihailin muissa sitä, että he uskalsivat toteuttaa unelmiaan ja olla teeskentelemättä sitä mitä ovat. He olivat rohkeita ja rehellisiä. Minä halusin samaa ja tiesin, että minussa oli kaikki mitä tarvittiin elääkseni kuten ihailemani ihmiset. Se oli todella vapauttavaa oivaltaa.

Erityislahjani löytäminen johdatti minut uudelle uralle. Viettämään päiväni ihmisten ja asioiden parissa, joita rakastan. Luomaan ja löytämään merkitystä siitä mitä teen. Kohtaamaan pelkojani ja heittäytymään rohkeasti mukaan seikkailuun.

Aina oman erityislahjan löytäminen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa uutta ammattia tai työpaikkaa. Eikä suinkaan hullujen riskien ottamista. Omaa erityislahjaansa voi alkaa ilmentämään jokainen päivä, yhä enemmän ja enemmän, siellä missä ikinä liikutkin. Se jo itsessään alkaa tuomaan elämääsi lisää iloa, merkitystä ja hyväksyntää. Avaamaan uusia ovia, joita et aiemmin ole ehkä kyennyt näkemään.

Rakkaudella,
Laura

 


Julkaistu aiemmin Hidasta Elämää -sivustolla.