Rohkeutta ja läsnäolon taitoa

Kärsämäellä asuva Johanna Pyrrö valmistui kesäkuun lopussa HIMA Akatemian HIMA Wisdom Practitioner -koulutuksesta eli HWP:stä. Elämästä nauttivan Johannan olemus on kesäisen kevyt, mutta työtä on tehty koko pitkä talvi ja kevät. Mikään ei ole tullut itsestään, mutta rankka työ palkitsee nyt kesäauringon lämmittäessä.

Ensikosketuksen HIMA Happinessiin Johanna sai lukiessaan Hidasta Elämää -sivustolta Keijun koskettavan blogin intuitiosta syksyllä 2014, jossa linkattiin viime marraskuussa alkaneeseen HIMAn HWP-koulutukseen. Johanna luki koulutusesittelyn ja innostui siitä saman tien. ”Pelkästä esittelystä tuli sellainen olo, että tämä on juuri minun juttuni”, Johanna muistelee viime syksyn hetkiä. Seuraava yö oli jännittävä, eikä Johanna saanut oikein nukuttua. Jaloissa pisteli ja perhosia lenteli koko kropassa. Innostuneisuus mahdollisuudesta osallistua koulutukseen oli niin voimakas, ettei Johanna saanut ajatuksiaan pysäytettyä. Huonosti nukutun yön jälkeen Johanna kirjoitti koulutushakemuksen ja sai myöntävän vastauksen melko nopeasti; hän olisi yksi koulutukseen valituista henkilöistä ja hänen elämänsä olisi saamassa uuden nyt käänteen.

Johannan lisäksi vähän yli 20 hengen ryhmä kävi kahdeksan kuukautta kestävän HWP-koulutuksen eli Hyvän elämän koulun marraskuusta 2014 lähtien. Pitkäkestoiseen koulutukseen oli sitouduttava, mutta eniten sitoutumista vaati kuitenkin oma henkisen kasvun työstäminen. Marraskuun kolmipäiväisen aloitusretriitin jälkeen ryhmäläiset kokoontuivat kerran kuukaudessa kahden päivän sessioon, jossa työstettiin eri teemoittain elämän eri osa-alueita. Kaikki koulutuksessa olleet toimivat toisilleen peileinä ja voimaa antoivat maanläheiset koulutusvalmentajat: Laura Janger-Laitio, Keiju Vihreäsalo ja Katja Frange. Moduulien välissä pureskeltiin koulutuksen antia ja jalkautettiin oppeja arkeen ja omaan elämään. Loppuretriittiä sekä koulutuksen valmistujaisia vietettiin kesäkuun 2015 lopussa Storfinnhova Gårdin kesämaisemissa ja lempeän savusaunan löylyissä.

Henkinen kasvu ja kehittyminen olivat kuuluneet Johannan elämään jo jonkin aikaa ennen HWP-koulutuksen aloittamista. Hän oli käynyt aiemmin yhden päivän tai pisimillään viikonlopun mittaisia kursseja, muttei koskaan osallistunut mihinkään vastaavaan, mitä HIMA nyt tarjosi. HIMAn toiminta ei ollut Johannalle aiemmin tuttua, mutta hän luotti vahvaan intuitioonsa kuunnella sydäntään ja antaa itselleen mahdollisuuden kasvaa. ”Se oli eräänlainen taitekohta elämässäni”, Johanna kertoo. ”Silloin päätin hypätä rohkeuden voimaan. Olla ja uskaltaa. Elää omannäköistä elämää, tässä ja nyt”.

JohannaPyrrö_cropped30Johanna on koulutukseltaan puheterapeutti ja työnohjaaja. Hän valmistui puheterapeutiksi Oulun yliopistosta vuonna 1994 sekä työnohjaajaksi Tampereen yliopistosta vuonna 2009. Tällä hetkellä hän kuntouttaa pääasiassa lapsia ja nuoria, joilla on puhe-, kieli- tai äänihäiriö sekä tekee työnohjausta yksilöiden, ryhmien ja työyhteisöjen kanssa yrityksessään Kompassiterapiassa Kärsämäellä. Laillistettuna ammatinharjoittajana Johanna aloitti taannoin uransa alussa, koska kunnalla ei ollut tarjota osaavalle ammattilaiselle virkaa. Vastuu yrittämisestä on Johannalla, mutta se antaa myös mahdollisuuden laajentaa yritystä oman kiinnostuksen ja osaamisen kautta. Tulevaisuudessa Johanna haaveilee liittävänsä toimintaansa myös henkisen kasvun valmennusta.

”Onnellisuus on oikeastaan itsestä kiinni, eikä sitä pysty kenenkään muun varaan laskemaan” -Johanna Pyrrö

Johannan perheeseen kuuluvat 12- ja 17 -vuotiaat reippaat pojat. Ero poikien isästä vuoden 2014 kesällä oli pysähdyttävä vaihe elämässä, mutta auttoi Johannaa kuitenkin kasvamaan henkisesti ja tarttumaan elämään kunnolla kiinni. ”Onnellisuus on oikeastaan itsestä kiinni, eikä sitä pysty kenenkään muun varaan laskemaan”, Johanna toteaa. HWP-koulutuksessa on mahdollisuus työstää eri elämän osa-alueita, päästämään irti vanhasta ja ottamaan vastaan uutta. Tähän Johannakin keskittyi ja totesi, ettei uusille asioille elämässä ole tilaa, jos raahaa mukanaan kaikkea vanhaa. Vanhasta irti päästäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa ja HWP-koulutuksessa ryhmän sekä valmentajien tuki ja energia auttoivat Johannaa kulkemaan polullaan eteenpäin.

Saamiaan oppeja ja hyötyjä HWP-koulutuksesta Johanna ei osaa kiteyttää vain yhteen lauseeseen. Erityisesti mieleen jääviä asioita on monia ja niitä hyödynnetään elämässä ihan joka ikinen päivä. Koulutuksesta erityisesti mieleen jäi mielenkartan ja uskomusten merkitys ja ymmärrys sekä niiden vaikutus omassa, mutta myös omien poikiensa elämässä. ”Olen kasvanut ihmisenä, mutta myös äitinä”, Johanna kertoo. Asioiden työstäminen ja ”lannan lapiointi”, kuten Johanna sitä kuvaa, olivat Johannalle koulutuksen aikana kaikkein vaikeimpia, mutta toisaalta myös kaikkein hedelmällisimpiä vaiheita. Kun elämässä haluaa päästä eteenpäin, pitää olla valmis tarttumaan vaikeisiinkin asioihin, ottamaan vastuuta ja käymään kaikki tunnekuohut läpi.

Johanna nautti koulutuksen ajan Lauran, Keijun ja Katjan opeista ja ammensi kolmikon neuvoja ja parhaimpia käytäntöjä jokaisen vahvuudet hyödyntäen. Paras cocktail syntyi näiden kolmen yhteistyöstä ja siitä, että he kulkivat aidosti matkaa ryhmäläisten kanssa. Vierailevista kouluttajista Mili Kaikkosen vierailu jäi Johannalle erityisesti mieleen. Mili osasi pukea juuri ne tunteet ja ajatukset sanoiksi, mihin Johannan omat sanat eivät riittäneet.

Johannan sisäinen kauneus puhkesi kukkaan koulutuksen aikana. Kun pohjatyöt oli tehty, pystyi elämän ihanuuksia näkemään jo ihan eri tavalla. Kaikki vaiheet olivat kuitenkin tarpeellisia, jotta ymmärsi eri asioiden yhteyden ja merkityksen kokonaisuutena. ”Alkuvaiheen suurin oivallus oli anteeksianto itseäni kohtaan”, Johanna kertoo. Koulutuksen jälkeen syntyi taito pysähtyä hetkeen ja nauttia siitä, missä juuri sillä hetkellä on tai mitä juuri sillä hetkellä onkaan tekemässä. Se taito oli joskus aikoinaan olemassa, mutta nyt se on taas palannut Johannan jokapäiväiseen elämään.

Kahdeksan kuukauden matkan jälkeen Johanna kuvaa oloaan rohkeaksi ja rauhallisen varmaksi. Elämänilo on palannut Johannan elämään ja hän on oppinut taidon kuunnella itseään isoissa ja pienissä valinnoissa ja päätöksissä. ”Syvimmän jälkeen tuli nousufiilis”, Johanna kuvaa. ”Kun vaikeita asioita tulee, osaan hyväksyä ne nykyään paremmin ja ottaa päivän kerrallaan”. Johannan tarinasta huokuu lämpö, ilo ja syvä viisaus. Hän kuvailee kasvaneensa kurssin aikana useamman sentin. ”Jos ei nyt fyysistä pituutta, niin ainakin henkistä”, Johanna nauraa. Rauhallisuutta, varmuutta ja iloisuutta on mukava kuunnella. Elämänmyönteisyys on tehnyt pesän Johannan sisälle, eikä se lähde sieltä pois kulumallakaan.

”Ennen en antanut asioiden tapahtua, mutta nyt luotan, että hyvät asiat löytävät tiensä luokseni. Joskus ne tulevat heti, mutta toisinaan niitä pitää myös odottaa.” -Johanna Pyrrö

Johanna oli rohkea lähtiessään HIMAn koulutukseen Helsinkiin saakka, vaikka hän ei ollut tutustunut yrityksen toimintaan aiemmin. Jokaiseen koulutustapaamiseen oli Kärsämäeltä pitkä matka ja jokainen tapaaminen oli Johannalle etukäteen suunniteltu reissu, kun suurin osa muista ryhmäläisistä pyörähti aloittamaan kuukausittaisen moduulin Helsingistä tai lähialueilta. HWP-koulutus oli pilotti, joten Johannakaan ei koulutuksen alkaessa täysin tiennyt mitä odottaa. Hän ei pystynyt kyselemään tai lukemaan kokemuksia, koska sellaisia ei ollut, mutta luotti täysin intuitioonsa. Hän tiesi, että tämä olisi nyt se iso harppaus elämässä, jota hän juuri tarvitsikin. ”Ennen en antanut asioiden tapahtua, mutta nyt luotan, että hyvät asiat löytävät tiensä luokseni. Joskus ne tulevat heti, mutta toisinaan niitä pitää myös odottaa. Välillä riittää vain, että nukkuu yön yli”, Johanna kuvaa. Kun varmuus on olemassa, voi tietää, että askeleet elämässä ohjaavat oikeaan suuntaan.

Vaikka Johanna löysikin koulutuksen kautta taidon keskittyä tähän hetkeen, yksi iso unelma pyörii kuitenkin voimakkaana tulevaisuuden pilvenhattaralla: haave julkaista oma romaani, joka kertoo äitiydestä, rohkeudesta ja äidiksi kasvamisesta.

Loppuun Johannan jakama mietelause, Willian Blaken ajatus:

Nähdä maailma hiekanjyvässä ja taivas niityn kukassa.
Pidellä ääretöntä kämmenessä.
Elää tuokiossa ajan ikuisuus.”

 

Kolmas HIMA Wisdom Practitioner käynnistyy jälleen lokakuussa. Lisätietoja löydät täältä.

Haastattelu ja teksti: Irene Gonzalez More
Kuva: Perttu Tossavainen Photography

Irene Gonzalez More on itsensä kehittämisestä ja hyvinvoinnista kiinnostunut sekä positiivisuudesta ja elämän isoista ja pienistä mahdollisuuksista inspiroitunut helsinkiläinen markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen. Hän kirjoittaa kesän aikana juttusarjaa HIMAssa työskentelevistä ja HIMAn toimintaan liittyvistä ihmisistä, ja kirjoitukset julkaistaan kesän ja syksyn aikana HIMAn nettisivuilla ja some-kanavissa. Seuraa Ireneä Twitterissä: @irenegmore