Himasta valmistuneita joogaopettajia: Perhejoogaopettaja Anne Slåen

Tässä juttusarjassa haastattelemme HIMAsta valmistuneita joogaopettajia. Vuorossa tällä kertaa 2014 valmistunut Anne Slåen (joogaopettaja E-RYT200, Mindfulness-ohjaaja CFM, Perhejooga-yrittäjä, OTM).

Anne on äiti, puoliso sekä lasten, nuorten ja perheiden joogaohjaaja. Hän toimii Perhejooga-yrittäjänä ja kouluttaa lasten ja nuorten joogaopettajia. Ennen joogaopettajakoulutusta Anne oli opiskellut oikeustieteen maisteriksi ja ollut työssä diplomaattina ulkoministeriössä. Jooga oli ollut osa Annen elämää useamman vuoden ja esikoisen synnyttyä ajatus omasta opettajuudesta tuli ajankohtaiseksi.

Miksi päätit lähteä mukaan koulutukseen?

Lähdin esikoiseni syntymän jälkeen mukaan Himan joogaopettajakoulutukseen. Olin palaamassa ulkomailta ja jo siellä ollessani kypsytellyt ajatusta joogaopettajakoulutuksesta. Minua kiinnosti erityisesti oman harjoituksen syventäminen, eikä ajatus joogan ohjaamisestakaan ollut vieras.

Suomeen palattuani näin useamman kerran ilmoituksen Himan joogaopettajakoulutuksesta. Olen intuitiivinen ja tutustuessani Himan koulutukseen tuntui siltä, että tämä oli juuri se paikka missä haluaisin opiskella joogan ohjaamista. 

Himan koko joogaopettajajakokonaisuus vaikutti tosi houkuttelevalta ja mietityltä paketilta, missä kaikki osaset tuntuivat olevan paikoillaan.

Millaisia koulutuksen opettajat olivat?

Kaikki opettajat HIMAn koulutuksessa olivat tosi asiantuntevia ja upeita. Olin mukana sellaisella kurssilla, jonka pääopettajana oli Saara Rönnholm. Koen saaneeni Saaralta vahvat eväät joogan ohjaamiseen. Erityisesti sain hyvät työkalut siihen, miten ohjaan asiakasta läpi koko tunnin, joogaliikkeisiin ja niistä pois sekä siihen, miten luon asiakkaalle sen tilan, jossa hän saa tehdä omaa harjoitustaan.

Myös kaikki muut koulutuksen osat vahvistivat sitä perustaa, jolle on ollut hyvä rakentaa lisää osaamista tulevissa koulutuksissa. Kouluttautuminenhan ei koskaan loppu!

Mikä oli ryhmän merkitys?

Näin pitkässä koulutuksessa ryhmällä on iso merkitys. Koulutushan kestää noin vuoden verran. Ryhmämme oli monella tapaa upea ja mukana oli valtavasti osaamista eri aloilta, elämänkokemusta ja -näkemystä ja aivan huipputyyppejä. Lämmöllä muistelen ryhmäämme ja tuota vuotta nyt. Tällaisen koulutuksen päättyessä pieni palanen itsestä jää ryhmään. Toki tilalle tulee uutta, mutta sitä jää myös kaipaamaan päiviä ja viikonloppuja, jolloin kokoonnuttiin yhteen opiskelemaan.

Millainen oli vuotesi joogaopekoulutuksessa?

HIMAn koulutus oli monella tapaa hyvin merkityksellinen, ikään kuin uuden ajanjakson alku. Sain koulutuksesta tosi paljon osaamista, ja myös pureskeltavaa tuleville vuosille. Mukaani sain kasvun siemeniä, jotka ovat omassa tahdissaan versoneet näiden vuosien aikana. Koulutuksen aikana ajattelin, että haluaisin ehdottomasti ohjata joogaa. Se, miten suuren osan elämästäni jooga myöhemmin saisi, ei ollut tuolloin vielä arvattavissa.

Joogapolku toi mukanaan kiinnostuksen erityisesti perhejoogaa ja lasten ja nuorten joogaa kohtaan. Koulutuksen jälkeen moni asia vain lähti avautumaan. Esimerkiksi se, että järjestän lasten ja nuorten joogan ohjaamiseen liittyviä koulutuksia, on asia, jota en olisi silloin vielä osannut nähdä. Nyt olen siitä todella kiitollinen.

Miten rohkaiset muita oman polkunsa etsijöitä?

Ajattelen niin, että oman polun pää tulee kohdalle niin monta kertaa, että sille jossain vaiheessa hoksaa astua. Sitä tarjotaan eri muodoissa niin, että lopulta sitä uskaltaa lähteä tutkimaan.

Se mitä oma polku kullekin meistä on, se on jokaisen itse selvitettävä. Ehkä voit aloittaa yhdistelemällä sellaisia asioita, joita sinulla on nyt ja joita lisäksi haluaisit tehdä. Valintojen ei tarvitse olla mustavalkoisia, vaan voit luoda sellaista omaa polkua, joka on juuri sinulle, juuri nyt sopiva. Kaikki oman elämän realiteetit huomioon ottaen.

Minne suuntaat katseesi tulevaisuudessa?

Odotan jännityksellä ja mielenkiinnolla mitä tulevat kuukaudet ja vuodet tuovat tullessaan. Minulla on useita selkeitä ja jo itämässä oleviakin visioita Perhejoogan kehittämisen suhteen. Aion kouluttautua sekä joogan että mindfulnessin parista.

Joogasta on tullut tietynlainen tapa hahmottaa maailmaa, omaa elämää ja omaa itseä. Siitä on tullut niin luonnollista, että automaattisesti navigoin uusia tämän tyyppisiä haasteita tai toiveita kohti. Valitsisin milloin tahansa uudelleen tämän polun, jolla nyt olen.

*****

Anne on juuri palannut vanhempainvapaalta takaisin töihin. Hän pitää lasten, nuorten ja perheiden joogan ohjaaja- ja opettajakoulutuksia ja palaa myöhemmin myös viikkotuntien ohjaamisen pariin.

Annen yritykseen voit tutustua Perhejoogan omilla sivuilla www.perhejooga.fi
tai sosiaalisessa mediassa:
insta: @perhejooga
face: Perhejooga

>>>Lisää HIMA Happinessin joogaopettajakoulutuksista voit lukea sivuiltamme sekä www.joogaopettajaakatemia.com