Saatat tavoitella onnellisuutta tavalla, joka ei johda pysyviin tuloksiin. Mitä voit tehdä toisin?

Oletko sinä kyllästynyt siihen, että sinulla ei ole aikaa itsellesi ja tarpeillesi? Tuntuuko sinusta, että elämäsi ei enää anna sinulle sitä, mitä sinä oikeasti tarvitset ja kaipaat? Voi olla ettet edes ehdi kunnolla kuulla mitä sinä tarvitset, jos elämäsi menee arkea suorittaessa päivästä toiseen, pysähtymättä.

Koska sinä luet tätä blogia, niin suurella todennäköisyydellä koet painetta muutokselle, koska se missä nyt olet tai miten asiat ovat, eivät anna sinulle sitä mitä haluaisit elämässä kokea. Epämääräinen tyytymättömyys saattaa olla tuttu tunne nykyisin, vaikka kaikki olisikin elämässäsi periaatteessa ihan hyvin.

Sinulla voi olla ihan hyvä työ, josta et kuitenkaan saa sitä mitä kaipaat tai voit kokea ettet voi hyödyntää koko potentiaaliasi työssäsi ja että sinulla olisi paljon enemmän annettavaa kun nykyisessä työssäsi pystyt antamaan. Voi olla, että parisuhteestasi puuttuu syvyyttä etkä koe tulevasi kohdatuksi omana itsenäsi vaikka arki sujuukin sen suurempia ongelmia. Sinulla voi olla ihana koti ja kivoja asioita elämässä, mutta silti koet jonkin oleellisen puuttuvan.

Hyvin moni on samanlaisessa elämäntilanteessa kanssasi tällä hetkellä ja tarve muutokselle on suuri. Tarve kokea elämäniloa ja tuntea joka solullaan olevansa elossa. Tarve saada lisää selkeyttä ja sisäistä rauhaa. Tarve tietää ketä sitä syvimmiltään on. Tarve elää omana itsenään elämää, jossa on tilaa omille tarpeille, tunteille ja unelmille. Tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Tarve kokea itsensä ja elämänsä merkitykselliseksi. Tarve olla onnellinen, jollakin aiempaa syvemmällä tasolla.

Vaikka moni tunnistaa muutoksen tarpeen, harva saa muutosta aikaan ja jatkaa elämäänsä kuten aina ennenkin, jolloin tyytymättömyys helposti vain kasvaa. Tai sitten paineen kasvaessa tarpeeksi suureksi lähtee muuttamaan ulkoisia olosuhteita kuten työtä, parisuhdetta tai asuinpaikkaa onnellisuuden lisääntymisen toivossa. Tämä on hyvin looginenkin askel. Onhan suuri osa meistä tottunut ajattelemaan, että jos jokin osa-alue elämässä aiheuttaa epämukavaa tunnetta, tulee siihen saada muutosta. Jos työ ei tunnu hyvälle, pitää vaihtaa työpaikkaa. Jos parisuhde ei miellytä, kumppani tuskin on itselle oikea ja jossain luultavasti on itselle sopivampi kumppani.

Tämä ulkoisten olosuhteiden muuttaminen usein auttaakin saamaan paremman tunteen omasta elämästä ja itsestä vähäksi aikaa, mutta pidemmän päälle se ei ole toimiva onnellisuuden tavoittelun keino.

Jos muutos kohdistuu vain ulkoisten olosuhteiden muuttamiseen, niin vähän ajan kuluttua sitä huomaa olevansa taas lähtöpisteessä. Vanhojen tapojen, tunteiden ja ajatusten kanssa uusissa kulisseissa. Tyytymätön elämään ja jumissa siinä missä on. Ja jälleen kerran tulee tarve tehdä suuri muutos voidakseen löytää onnellisuuden, jota niin kovasti kaipaa.

Muuttamalla vain ulkoisia olosuhteita voit siis löytää onnellisuuden tunteen hetkiseksi, mutta kestävä onnellisuus vaatii kääntymistä sisäänpäin.
Se vaatii itsensä kohtaamista rauhassa ja lempeästi. Se vaatii sitä, että kysyt itseltäsi ehkä ensi kertaa kunnolla kysymyksen, “mitä sinulle kuuluu?” ja kuuntelet vastausta myötätunnolla itseäsi kohtaan. Se vaatii itsesi hyväksymistä ja rakastamista. Se vaatii emotionaalista eheytymistä ja irtipäästöä. Se vaatii omien pelkojesi kohtaamista. Se vaatii pysähtymistä itsesi äärelle.

Entä jos pysähtyminen itsesi äärelle on jotain, mitä sinä olet ole koskaan oppinut tekemään? Et ehkä edes tiedä mistä aloittaa.

Hyvin moni meistä on saanut lapsuuden kodistaan eväitä vaikka ja mihin elämässä. Meitä on opetettu olemaan tehokkaita, reippaita ja kilttejä. Meitä on opetettu olemaan muille rehellisiä ja tekemään työmme mukisematta. Meitä on opetettu auttamaan muita ja olemaan sisukkaita. Mutta harvaa meistä on opetettu olemaan läsnä itselleen.

Me ollaan Keijun (rakas ystäväni ja yhtiökumppanini) kanssa huomattu itsemme ja asiakkaidemme kautta, että on olemassa prosessi, joka voi saatella sinut itsesi, syvän rauhan ja onnellisuuden äärelle. Prosessi, joka opettaa sinut pysähtymään itsesi äärelle. Me kutsutaan tuota prosessia MUUTOS –prosessiksi.

Yksi tämän prosessin tärkeimpiä osa-alueita on oppia ottamaan tilaa omaan elämään. Niin ajallisesti kuin mentaalisesti. Jos olet ollut mukana MUUTOS –prosessista kertovassa workshopissamme, niin tiedätkin tämän jo. Itsensä ja omien tarpeiden kuuleminen ei ole mahdollista, jos vain suoritat elämääsi. Sinä tarvitset tilaa, jossa sinun ei tarvitse tehdä mitään, ei ajatella mitään, ei ratkaista mitään. Hiljaisuutta, rauhaa, väljyyttä. Vasta tuosta hiljaisuudesta käsin voit alkaa kuulla todelliset tarpeesi ja toiveesi.

Hyvin yksinkertaiselta kuullostava asia on useimmille äärimmäisen vaikea toteuttaa ja vastustus nostaa sen edessä päätään “Sehän se ongelma juuri on, että ei ole aikaa pysähtyä. Ei pysty. Kuka sitten tekee kaiken sen, mitä pitää saada tehdyksi jos otan aikaa itselleni.” Nämä ajatukset ovat täysin ymmärrettäviä ja yleisiä.

Mutta mitä tapahtuisi, jos sinä et antaisikaan minkään estää itsesi äärelle pysähtymistä? Jos kysyisitkin itseltäsi, että miten minä saan sen toteutumaan elämässäni? Saanko sovittua joka viikolla yhden illan olla rauhassa ihan vain itsekseni? Lähdenkö viettämään rauhallista viikonloppua ihan vain itsekseni mökille ja hankin lastenhoitajan? Miten erilaisin tavoin voin ottaa aikaa itselleni?

Ratkaisuja löytyy aina.

Sinä ja sinun onnellisuutesi ovat niin tärkeitä, että sinun pitää tehdä sinusta itsestäsi prioriteetti elämässäsi. Asettaa itsesi etusijalle ja antaa itsellesi se tila, jonka tarvitset todellisten tarpeidesi kuulemiseen ja itsesi kohtaamiseen.

Rakkaudella, Laura

P.S Jos sinä kaipaat tukea itsesi äärelle pysähtymisen prosessissa, jotta opit kohtaamaan ja hyväksymään itsesi, niin tutustu Itsetuntemusakatemiaamme. Akatemia on kunkin osallistujan tilanteeseen räätälöity henkilökohtainen ja syväluotaava itsetuntemuksen muutosmatka. Voit lukea lisää tästä.​​​​​​​​​​​​​​