Kohti tietoisempaa elämää

Tapaan helsinkiläisen Lotta Hautamäen kanssa HIMA Organic Cafén terassilla jylhien kallioiden ympäröimänä ja maistelemme kahvilan herkkuja. Lotta osallistui kahdeksan kuukautta kestäneeseen HIMA Wisdom Practitioner -henkisen kasvun koulutusohjelmaan eli HWP:hen, jonka valmistujaisia vietettiin Kemiössä kesäkuun 2015 lopussa. Juttelemme vihermehun ja suolaisen piiraan lomassa koulutuksesta ja elämästä ja Lotta kertoo tarinaansa.

Lotta-miniLotta on koulutukseltaan valtiotieiden maisteri ja väittelee tohtoriksi syksyllä tutkimuksella, joka käsittelee psykiatriaa tieteenä ja ihmisten hoitamisen käytäntönä. Hän on jo vuosia tutkinut mielenterveyteen liittyviä teemoja ja pohtinut työnsä kautta ihmismielen, ruumiin ja persoonallisuuden yhteyksiä nyky-yhteiskunnassa. Lotta tutustui HIMA Happinessin toiseen omistajaan Keiju Vihreäsaloon yliopistomaailmassa ja on tehnyt hänen kanssaan töitä. Lotta muistelee ihailleensa Keijun rohkeutta jättää uuvuttava akateeminen maailma taakseen ja perustaa hyvän olon lifestyle -yritys.

Reilu vuosi sitten Lotta huomasi miettivänsä, miksi monet tärkeinä pitämänsä asiat eivät vain ota toteutuakseen hänen elämässään. Muutama vuosi takaperin koettujen rankempien vuosien ja masennuksen jälkeen oli kuitenkin jo käyty pitkä polku oman elämän työstämisessä psykoterapiassa, luettu valtava määrä kirjallisuutta jo työnkin puolesta, aloitettu säännöllinen meditaatio ja elvytetty vanha joogaharrastus. Lotta oli jo pidemmän aikaa tehnyt itsensä kanssa paljon töitä, mutta kuitenkaan hän ei ollut tyytyväinen tilanteeseensa. Olo oli ahdistunut muuttuneessa yliopistomaailmassa eikä tutkimustyö tuntunutkaan enää unelmien täyttymykseltä. ”En ollut linjassa itseni kanssa enkä pystynyt olemaan myötätuntoinen itseäni tai muita kohtaan. Tarvitsin konkreettisia asioita, joiden avulla tieto voisi muuttua teoiksi arkisessa elämässä. Halusin myös ottaa uudenlaisia askeleita syvemmälle itseeni ja tarvitsin siinä apua”, Lotta kertoo.

Kun HWP-koulutusesittely kirjaimellisesti pompahti Lotan silmien eteen HIMAn Facebook-sivustolla, hän mietti olisiko tämä koulutus vastaus niihin päässä pidemmän aikaan pyörineisiin kysymyksiin, joihin hän ei tuntunut itse löytävänsä ratkaisuja. Koulutukseen hakeminen ei ollut Lotalle kuitenkaan itsestäänselvyys. Hän tiesi, että osallistuminen tuottaisi paljon työtä ja jos aiemmat merkit pitivät paikkansa, oli hänellä usein taipumus panna itsensä peliin ehkä liiankin täysillä. Siitä syystä Lotta joutui miettimään, olisiko hän kuitenkaan valmais aloittamaan jotain uutta ja riittäisikö energia itsensä työstämiseen koko pitkän koulutuksen ajan.

Pohdinnan jälkeen Lotta päätti kuitenkin hakea koulutukseen. Marraskuussa 2014 koulutuksen alkaessa hänellä oli kaksi selkeää tavoitetta; hän halusi löytää intuitiivisemman tavan elää elämäänsä sekä vapautua tuntemaan rakkautta paitsi itseään, myös koko maailmaa kohtaan. Lisäksi hän teki itselleen muutaman lupauksen; yleensä tietoa janoava ja kirjoja kahmiva tutkija päätti olla lukematta koulutuksen aikana mitään aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja lupasi pitää sydämensä avoimena vastaanottamaan kaiken sen, minkä koulutuksen myötä oli tarkoituskin tulla hänen elämäänsä.

Kahdeksan kuukautta kestäneen koulutuksen anti oli Lotan mielestä laaja ja monipuolinen. Koulutuksen tavoitteena on antaa työkaluja kohdata itsensä, ympäristönsä ja maailmansa sydämestä käsin sekä luoda rohkeutta ja energiaa kaikenlaisten- ja kokoisten unelmien toteuttamiseen. Koulutuksessa kannustetaan olemaan läsnä, kuuntelemaan intuitiota ja nauttimaan elämästä juuri sellaisena, kuin sen itse haluaa kohdata. Kaikissa meissä on valtava määrä potentiaalia, ja koulutuksen avulla opitaan fokusoimaan energia itselle tärkeisiin asioihin elämässä. Hattutemppuja tai suuria elämänmuutoksia ei välttämättä tarvita, vaan henkiseen kasvuun riittää halu ja uskallus elää itsensä näköistä elämää. Myös irti päästäminen on osa henkisen kasvun prosessia; pitää oppia luopumaan vanhasta, että voi tehdä tilaa uudelle.

”Jonkin sellaisen aistiminen, mitä ei voi nähdä eikä koskettaa, tuntui aivan mahtavalta” -Lotta Hautamäki

Mieleenpainuvimpia kokemuksia Lotalle olivat koulutuksessa käytetyt rummutus- ja mielikuvamatkat. Niissä konkretisoitui hyvin, miten mielen eri kerroksiin on mahdollista päästä ja heittäytyä mukaan. Myös valmentajien, eli Laura Janger-Laition, Keiju Vihreäsalon ja Katja Frangen yhteinen energia sekä kyky täydentää toisiaan aukottomasti olivat Lotasta ehdottomasti mainitsemisen arvoisia. ”Itseäni yllätti eniten energian kanssa työskentely. Jonkin sellaisen aistiminen, mitä ei voi nähdä eikä koskettaa, tuntui aivan mahtavalta. Ja jollakin tapaa sen kautta oppi ajattelemaan omaa persoonallisuttaan ja ominaislaatuaan uudenlaisella tavalla”, Lotta jatkaa.

Koulutuksen avulla Lotan arkea eniten helpottanut ajatus löytyi elämän segmenttiajattelusta. Siinä jokainen päivä ja jokainen hetki koostuvat segmenteistä, tai episodeista, kuten elokuvissa. Kun elämään keskittyy episodi kerrallaan, on helpompi olla ja hengittää. Vaikka joku kohtaus päivän aikana ei menisikään suunnitelmien mukaisesti, voi seuraavan kohtauksen käsikirjoittaa aina uudelleen.

Lotta kuvaa oloaan koulutuksen jälkeen rauhallisemmaksi sekä itseään tietoisemmaksi siitä, mikä sisimmiltään on. ”Olen löytänyt jonkinlaisen rauhan. Olen kosketuksessa itseni kanssa enemmän kuin ennen ja ikään kuin arkisemmin, joka hetki, en vain silloin kun tietoisesti pyrin tutkimaan itseäni esimerkiksi meditoidessa tai päiväkirjaa kirjoittaessa”, Lotta hymyilee. Hän myös tunnistaa paremmin omat haasteensa ja kykenee elämään niiden kanssa kevyemmin. “Olen luonteeltani perfektionisti, ja vaikka se onkin tuottanut paljon ahdistusta, olen alkanut oppia elämään sen piirteen kanssa. En enää ajattele, että itseä pitäisi niin kovasti muuttaa. Joskus on ihan hyväkin olla itseään kohtaan aavistuksen vaativampi, kunhan tunnistaa missä kohtaa se on hyväksi itselle ja missä kohtaa ei.”, hän jatkaa. HWP-koulutuksen kautta Lotta oppi uuden tavan olla, elää ja toimia sekä katsella maailmaa toisenlaisin, avoimemmin silmin.

”Aiemmin oli toisinaan vaikea hahmottaa, mitä oikeasti halusin. Nyt tuntuu siltä, että monenlaiset asiat ovat mahdollisia ja osaan kuunnella itsenäni ja sitä, mitä aidosti haluan.” -Lotta Hautamäki

Lotan sisäinen kauneus säteilee kilpaa auringon kanssa HIMAn kesäisellä terassilla. Pohtiva, analysoiva ja nauravainen Lotta on löytänyt sisäisen rauhan ja elää nyt elämänmakuista elämää. Hänellä on hyvä olla itsensä ja ympäristönsä kanssa. Tulevaisuudessa Lotta haluaisi elämäänsä vielä enemmän rakkautta ja ehkäpä myös pikku hiljaa löytää uudenlaisia tapoja käyttää akateemista asiantuntemustaan. Hän uskoo kuitenkin, että muutokset voivat löytyä myös ihan läheltä tai jo olemassa olevasta. Lotan kyky tarttua uusiin mahdollisuuksiin, joita lentelee ilmassa ympäriinsä, on herkästi aistittavissa. ”Aiemmin oli toisinaan vaikea hahmottaa, mitä oikeasti halusin, koska vaihtoehtojen kirjo elämässä on niin valtaisa. Nyt tuntuu siltä, että monenlaiset asiat ovat mahdollisia ja osaan kyllä kuunnella itseäni ja sitä, mitä aidosti haluan siinä hetkessä kun valintoja on tehtävä. Valintoja ei enää tarvitse stressata etukäteen.”, Lotta kertoo. Päätökset tulevat itsestä ja sisäisen äänen kuunteleminen on nykyään helpompaa. Sydän kertoo, mikä tie on oikein, kun järki yrittää taistella vastaan. Syvällä sisimmässä on kuitenkin luottamus siitä, että oikeat asiat johdattavat elämän polulla oikeaan suuntaan.

Kolmas HIMA Wisdom Practitioner käynnistyy jälleen lokakuussa. Lisätietoja löydät täältä.

Haastattelu, teksti ja kuvat: Irene Gonzalez More

Irene Gonzalez More on itsensä kehittämisestä ja hyvinvoinnista kiinnostunut sekä positiivisuudesta ja elämän isoista ja pienistä mahdollisuuksista inspiroitunut helsinkiläinen markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen. Hän kirjoittaa kesän aikana juttusarjaa HIMAssa työskentelevistä ja HIMAn toimintaan liittyvistä ihmisistä, ja kirjoitukset julkaistaan kesän ja syksyn aikana HIMAn nettisivuilla ja some-kanavissa. Seuraa Ireneä Twitterissä: @irenegmore