Asanasalat: Miksi ihmeessä aina oikean kyljen kautta ylös?

Oletko koskaan miettinyt miksi joogan loppurentoutuksessa nousemme aina oikean kyljen kautta istumaan? Tässä hienovaraisessa asanassa, jooga-asennossa, on huomioituna ihmisen anatomia, fysiologia ja kehon energiavirtaukset.

Voimme kääntyä oikealle kyljelle suojellaksemme vasemmalla puolella olevaa sydäntämme, kertoo joogaopettajamme Saara Rönnholm. ”Paino siirtyy oikealle puolelle, jolloin sydän on vapaampi paineesta ja se saa tilaa hengittää.” Joogassa oikealla kyljellä maatessamme myös hengitys kulkee virtaavammin vasemman puolen kautta, joka edesauttaa kehoamme rauhoittumaan.

Syitä oikealle kyljelle kääntymisessä on joogan oppien mukaan siis monenlaisia. Tämäkään liike ei ole kirjoitettu sääntö jooga-asanoiden etikettiin, vaan jokaisen tulisi tunnustella omaa kehoaan ja toki kääntyä vasemmalle, jos se tuntuu sillä hetkellä paremmalta. Tärkeintä on, että ihminen kuuntelee itseään ja kehoaan.

Entä elämä mattosi ulkopuolella? Miten kohtelit itseäsi tänään? Oletko antanut itsellesi sen levon, hiljaisuuden, jota ehkä tarvitset? Jos et ole vielä ehtinyt hengähtää tänään, ota askel pois koneeltasi ja käy mukavasti makaamaan sohvalle, sängylle, joogamatolle – sinne, missä sinun on hyvä levätä. Sulje silmäsi, hengitä nenän kautta syvään ja puhalla suun kautta ulos. Toista kolme kertaa. Tunne, kuinka annat kehollesi luvan levätä ja rauhoittua. Anna mielesi vaeltaa. Anna itsesi vain olla.

Usein pelkkä oleminenkin riittää.

Ole itsellesi kiltti. Matolla ja maton ulkopuolella.

***

Joogan viikkotuntimme löydät täältä.

***

Anni Kanerva

Kirjoittaja on HIMAssa mediaharjoittelun tehnyt logoterapiaopiskelija. Annia kiinnostavat meditaation, joogan ja ihmisenä kasvamisen haasteet varsinkin retriittielämän ulkopuolella: totuudet itsestä paljastuvat parhaiten ihmisten kanssa. Teksteissään Anni käsittelee hyvinvointia kokonaisvaltaisella ja arkisella tasolla. Tarkoituksia elämästä ei puutu koskaan.