Miksi unelmat eivät toteudu?

Olen tutkinut paljon sitä, mikä saa toisen ihmisen toteuttamaan unelmiaan ja toisen vain haaveilemaan. Halu unelman toteutumiseen saattaa molemmilla olla aivan yhtä kova, mutta jokin erottaa nämä kaksi.

Toinen ottaa rohkeasti askeleita vaikka ne saisivat pelon nousemaan pintaan, heittäytyy uuteen ja rakentaa uudenlaisen tavan olla ja elää, toinen taas haaveilee uudenlaisesta elämästä vuosikaudet pystymättä toimimaan unelmiensa eteen. Mutta miksi?

Ei, kyse ei ole siitä, että toiselle se olisi helpompaa. Kyse ei ole tahdonvoimasta. Ei iästä. Ei taidoista. Ei ulkonäöstä. Ei siitä, että toinen olisi toista jollain tavoin parempi. Kyse ei ole edes rahasta ja ajasta.

Kyse on hyvin pitkälle uskomuksista. Sisäisestä maailmasta. Siitä mihin annat itsellesi luvan. Mitä sanot itsellesi kun pelko nousee pintaan. Mitä uskot ansaitsevasi. Minkä asioiden ajattelet tekevän sinusta hyvän ja rakastetun ihmisen.

Kyse on siitä huomaatko tekosyitä, joita kerrot itsellesi. Ja siitä annatko itsesi jäädä noiden tekosyiden varjoon vai et. Annatko niiden kuljettaa sinua kuin pässiä narusta, niin kuin rakas ystäväni Keiju sanoisi.

Minusta maailmalla menestynyt yrittäjä Vishen Lakhiani on esittänyt loistavan kysymyksen tähän liittyen ” Mitä jos kaikki mitä ajattelemme tästä maailmasta -rakkaudesta, koulutuksesta, työstä, henkisyydestä ja onnellisuudesta- perustuukin vanhentuneisiin sääntöihin ja ajatuksiin brulseihin (bullsh*t rules), jotka ovat kulkeneet sukupolvilta toiselle?”

Voisiko näin olla?

Kuvittele, että sinulle annetaan 1930 –luvun kartta vieraasta kaupungista, jossa et ole koskaan ennen vieraillut ja nyt sinun pitäisi, vuonna 2016, suunnistaa tuossa samaisessa kaupungissa johonkin ennalta määrättyyn paikkaan, sinulle juuri annetulla 1930 –luvun kartalla.

Kuinka helposti mahtaisit löytää perille?

Tällä tavoin me ihmiset usein yritämme suunnistaa omassa elämässämme. Uskomuksilla ja ajatuksilla, jotka ovat ehkä kulkeneet meille isoisoäideiltä, muilta ihmisiltä, mediasta ja yhteiskunnalta. Uskomuksilla siitä, mikä tekee hyvän ihmisen. Mikä on sallittua ja hyväksyttyä. Mitä sinulta odotetaan. Mitä on hyvä elämä.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään mihin sinä haluat uskoa? Mitä sinun pitäisi uskoa ja ajatella, jotta toimisit niin, että unelmasi voisivat toteutua?

Uskon vahvasti siihen, että toteuttaaksesi unelmasi sinun on hyvä tarkistaa minkälaisella kartalla sinä tällä hetkellä elämässäsi suunnistat ja päivittää se sellaiseksi, jolla löydät oikeaan paikkaan. Päivittää karttaa uudestaan ja uudestaan. Jokainen kerta, kun sinusta tuntuu, että se mitä sydämessäsi haluat, ei vielä näyttäydy elämässäsi.​

Haluan kertoa sinulle rakkaasta äidistäni, Irmasta. Hän on nuori isoäiti, vasta 56 –vuotias, mutta moni ajattelisi, että kuitenkin sen ikäinen, että olisi aivan hullua enää ajatella uranvaihtoa.

Kun kelataan muutama vuosi taaksepäin, niin äitini oli yrittäjänä kiinteistöalalla. Aamuisin hänellä ei ollut hyvä olo herätessään ja joka päivä töihin meno ahdisti enemmän tai vähemmän. Tätä oli jatkunut jo niin pitkään, että se ei ollut vain hetkellinen päähänpisto. Keho ja mieli alkoivat näyttää merkkejä siitä, että nyt ei ollut hyvä olla. Yhtenä päivänä hän päätti, että nyt riitti. Äitini myi osakkeensa ja jäi kotiin tytärtäni Saagaa hoitamaan.

Vaikka äidilläni ei ollut mitään tietoa siitä, mitä hän tulisi tulevaisuudessa tekemään työkseen, niin hän silti kertoi tämän olleen yksi elämänsä parhaimpia päätöksiä. Olisiko hän tehnyt tuota päätöstä, jos hän olisi jäänyt kiinni uskomukseen, että ei enää viisikymppisenä voisi vaihtaa alaa? Tai ajatukseen siitä, että mitä jos hän ei enää koskaan saakaan töitä. Tai ajatukseen siitä, että jos hän ei pärjääkään.

En usko, että olisi.

Muistan erään kauniin päivän kun olimme viettämässä joululomaa Alpeilla ja äitini tuli innoissaan luokseni ja kertoi, että oli saanut edellisenä yönä idean. Hänestä tulisi hieroja. Muistin äitini joskus haaveilleen omasta hoitolasta ja hierojana toimimisesta. Nyt tästä kaukaisesta haaveesta oli tulossa totta.

Niin äitini haki hierojakouluun ja valmistui. Opiskeluaikanaan minun tuttavani etsi juuri äitini kaltaista hierojaa yritykseensä ja heistä tuli yhteistyökumppaneita. Haaveet omasta paikasta kuitenkin pyörivät äitini mielessä ja yhtenä päivänä, aivan yllätyksenä, äidille tarjottiin mahdollisuutta ostaa tämä yritys, jossa hän oli tehnyt hierontoja.

Nyt äidillä on oma naisten hyvinvointiin erikoistunut kaunis ja kutsuva hoitola. Tämä joskus kaukainen unelma mahdollistui kun äitini uskalsi päivittää omaa karttaansa ja tehdä uudenlaisia valintoja kuin ennen. Uskalsi katsella laatikon ulkopuolelle ja valita itsensä. Omat unelmansa. Oman terveytensä.

Nyt kysynkin sinulta, mitä sinun pitäisi uskoa, jotta unelmasi voisivat toteutua? Miten käyttäytyisi ja toimisi ihminen, joka saa haaveilemasi asian toteutumaan? Miten sinun tulisi päivittää karttaasi?

Meillä kaikilla on rajoittavia uskomuksia, jotka estävät unelmiamme toteutumasta, mutta mahtava uutinen on se, että niitä voi muuttaa. Tätä muistutan itselleni päivittäin. Minä teen uskomustyötä usein ja se on muuttanut elämäni. Tiedän, että se voi muuttaa myös sinun.

Rakkaudella, Laura

P.S Jos sinusta tuntuu, että karttasi kaipaisi päivitystä, mutta et tiedä mistä lähteä liikkeelle, niin tutustu HIMA Wisdom –koulutukseemme. Tässä koulutuksessa talutamme sinut kädestä pitäen läpi prosessin, jossa pääset muokkaamaan omaa karttaasi.