HIMAsta valmistuneita joogaopettajia: esittelyssä Johanna Matikka

Tässä juttusarjassa haastattelemme HIMAsta valmistuneita joogaopettajia. Vuorossa tällä kertaa syksyllä 2016 valmistunut Johanna Matikka.

Mitäs kuuluu nyt ?

Valmistuin Himan joogaopettajakoulutuksesta syksyllä 2016. Viimeiset pari vuotta ovat olleet tapahtumarikkaita ja täynnä uuden oppimista.

Koulutukseen hakeutuminen oli ehdottomasti epämukavuusalueelle astumista, missä yleensä suurin muutos on mahdollinen. Olen kasvanut enemmän viimeisen kahden vuoden aikana kuin sitä edeltäneen 10 vuoden, joka ei sekään mitään höttöhattara olemista ollut.

Tällä hetkellä työskentelen kansalaisjärjestössä asiantuntijana ja ohjaan joogaa ja TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise -harjoitusta) sivutoimisesti.

Kävin ennen koulutuksen alkua ja vielä koulutuksen aikanakin sisäistä keskustelua siitä, voiko näin kankea ja kehollisesti harjaantumaton toimia joogaopettajana. Mietin minkälainen opettaja minusta tulisi ja miksi olin hakeutunut koulutukseen. Mielikuva äärimmäisen notkeasta ja vähärasvaisesta joogaohjaajan kehosta istui vahvassa mutta kyse oli myös oman kehon kanssa sovinnon tekemisestä ja sen kanssa tutuksi tulemisesta, pelkojen voittamisesta ja itsemyötätunnosta.

Pian ymmärsin, ettei kyse ollut niinkään paljon täydellisestä asanasta, kuin siitä mitä mielen ja sydämen tasolla tapahtuu. Tämän jälkeen opettajaksi kasvaminen on kulkenut samaa polkua ihmisenä kasvamisen kanssa.

Olen saanut toteuttaa uusia asioita, luoda omannäköistä konseptia päivätyöni sivussa ja tehdä asioita, joista aiemmin vain unelmoin. Ajatus siitä, että voi lähteä liikkeelle sitten kun on “valmis”, on osoittautunut vääräksi.

Me olemme jo valmiita ja opimme uutta niin pitkään, kuin tarve vaatii – useimmilla meistä uutta oppimista riittää loppuun asti. Käsitys valmiista on siis muuttunut.

Miksi valitsit juuri Himan opekoulutukseen ?

Himan opettajakoulutus on monipuolinen ja se nauttii modernin joogayhteisön arvostusta.

Klassinen asanaopetus oli hyvässä vuoropuhelussa joogafilosofian, hengitysharjoitusten ja henkisen kasvun opetuksen kanssa. Opin vähintään yhtä paljon opiskelutovereiltani kuin koulutuksen opettajilta. Kävimme tavattoman kiinnostavia keskusteluja ja pohdintoja, monien ryhmäläisten kanssa olemme edelleen tekemisissä.

Mikä oli koulutuksen suurin anti ?

Joogaopettajakoulutus (RYT200) on ollut alku syvempään joogan ja ennen kaikkea itsen oppimiseen. Kehotietoisuuden kasvu on mahdollistanut monia sellaisia asioita, joihin en olisi ollut valmis ennen koulutusta. Olen saanut hyvän pohjan, jonka perustuksista on ollut turvallista lähteä rakentamaan osaamistaan hyvinvointialalla.

Mitä suunnitelmia jatkossa ?

Olen erikoistunut traumainformoidun joogan ohjaamiseen, tällä tarkoitan vaikeiden elämänkokemusten (kuten lapsuusajan laiminlyönti, perhe- ja parisuhdeväkivalta tai seksuaaliväkivalta) jättämien keho-mielen muistijälkien kanssa työkentelyä kehollisten menetelmien, kuten joogan avulla.

Kiinnostus joogan ja muiden kehollisten menetelmien hyödyntämisestä traumatyöskentelyssä heräsi joogaopettakoulutuksen aikana, jolloin aloin etsiä tietoa aiheesta. Löysin traumasensitiivisen joogan (TCTSY)  ja kävin menetelmän peruskurssin Kööpenhaminassa vuosi sitten.

Olen päätoimeni myötä päivittäin tekemisissä lähisuhdeväkivallan, sen jättämien jälkien ja toipumisen kysymysten kanssa. Se mikä auttaa yhtä, ei välttämättä sovi toiselle. Toipumisen tueksi tarvitaan monenlaisia menetelmiä.

Olen iloinen siitä, että traumainformoitu jooga on herättänyt kiinnostusta joogayhteisösssä ja Suomessa on muitakin kurssin käyneitä ohjaajia. Alamme päästä vihdoin sille tasolle missä muualla maailmassa ollaan oltu jo pitkään – masennusta, ahdistusta ja traumaperäistä stressiä hoidetaan muillakin keinoin, kuin yksin lääkkeillä ja perinteisellä terapialla, joita toki myös tarvitaan.

Tulevaisuudessa jatkan kehollisen traumatyöskentelyn opiskelua ja traumainformoidun joogan, TRE menetelmän ja Positiivista psykologiaa yhdistävän konseptini kehittämistä. Pidän myös itsetuntemusta syventäviä naisten retriittejä ja naistenpiirejä yhteistyössä muutamien kollegoitteni kanssa.

Mitä terveisiä antaisit sellaiselle jota opekoulutus kiinnostaa ?

Kuuntele sydäntäsi. Jos epäröit, istu epäröinnin ja mahdollisen pelon kanssa jonkin aikaa ja anna itsellesi aikaa kuulostella mikä on sinua varten. Himan koulutus sopii sinulle, joka olet kokonaisvaltaisesti kiinnostunut tutkimaan joogaa ja valmis tekemään oman osuutesi opettajaksi.

Johanna Matikka (YTM, RYT200, TRE ohjaaja) Kotisivu FB @Kehovoimaa

Uusi joogaopettajakoulutusryhmä aloittaa elokuussa 2019 ja hakuaika on nyt käynnissä. SUPER EARLY BIRD -TARJOUS VOIMASSA 11.4.2019 SAAKKA. PAIKKOJA RAJOITETUSTI. Tutustu koulutukseen lisää ja hae mukaan tästä.

***

Tämän blogitekstin on kirjoittanut Sari, joka ihastuneena ja kiinnostuneena HIMAn aiheista toimii tällä hetkellä HIMAssa markkinoinnin harjoittelijana.