Hyvän mielen ruokaa organic cafésta

HIMA Happinessin kahvilassa Helsingin Kruunuhaassa leijailee kulinaristisia makunautintoja kutkuttavia tuoksuja ympäriinsä. Keittopadat porisevat ja vesi nousee kielelle jo pelkästä ajatuksesta. Syksystä 2015 lähtien HIMAsta on saanut kevyempien kesäherkkujen lisäksi myös tuhdimpaa ruumiinravintoa korttelikahvilatyylisessä Caféssa, jossa tunnelmaan pääsee parhaiten vasta paikan päällä. Hiljattain uudistetun Organic Cafén ruokalistaa on ollut mukana kehittämässä keittiömestari Hans Välimäenkin kanssa aikoinaan työskennellyt Vilhelmiina Huuskonen, joka on tuonut listalle makuvivahteita Israelista saakka. Tapaan Vilhelmiinan HIMAssa ja kuuntelen kiinnostuneena hänen tarinaansa. Menneisiin vuosiin on mahtunut monta ajanjaksoa useissa eri kulttuureissa, mutta kaikissa niissä on syvällä sisimmässä kuitenkin yksi yhteinen tekijä: hyvä ruoka.

Runsas menu houkuttelee kokeilemaan

Odotellessani Vilhelmiinaa HIMAan, istun Organic Cafén sohvilla ja naputtelen tietokonettani. Viereiselle sohvalle istahtava joogaaja on tullut hetkeksi rauhoittumaan ja nauttimaan höyryävää borssikeittoa iltapäivän lämmikkeeksi. Joogatunnin alkuun on vielä toista tuntia aikaa, mutta odotellessa ehtii pysähtymään sopivasti tähän hetkeen. Mielen hiljentäminen ja sisäinen tasapaino ovat asioita, joita monet tavoittelevat kiireisen arjen keskellä. HIMAssa kaikilla on lupa pysähtyä ja nauttia hetkestä ja nyt sen voi tehdä myös maistuvan ja ravitsevan ruoan äärellä.

HIMAn kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnin lifestyle-konseptiin vahvasti kuuluva Organic Café avasi ovensa kesällä 2015. Tarjontaan kuului tuolloin kesään ihanasti sopivia sekä kevyitä suolaisia ja makeita raakaruokaherkkuja ja juomia. Suunnitelmissa oli kuitenkin alusta alkaen laajentaa tarjontaa ruokaisammaksi ja viileneviin säihin sopivammaksi. Nyt viime syksystä lähtien kahvilan tarjonnassa on ollut paljon erilaisia kasvispainotteisia keittoja ja ruokaisia leipiä. Kaikkien herkkujen kyytipojaksi voi tilata esimerkiksi erilaisia kahveja, teetä, vihermehuja, smootheja tai erilaisia juomia kauden mukaan. Kehitteillä on myös oma onnellisuustee, jota toivon mukaan pääsee kokeilemaan pian.

Osa kahvilan leivonnaisista ja raakaruokaherkuista tulee yhteistyökumppaneilta. Menu-uudistuksen, tai pikemminkin -täydennyksen ajatuksena oli, että yhä enemmän syötäviä ja juotavia pystyttäisiin valmistamaan myös kahvilan omassa keittiössä. Valmistuksessa käytetään HIMAn tyylisesti laadukkaita, lisäaineettomia ja luomupainotteisia raaka-aineita ja ruoan pitää yksinkertaisesti maistua hyvälle. ”Laadusta emme tingi kahvilan tai muunkaan toiminnan suhteen”, kertoo HIMAn toinen perustaja, Keiju Vihreäsalo  ja muistuttaa, että kahvila tarjoaa hyvät ruokavaihtoehdot ruokavaliotietoisille: vegaaneille sekä gluteenitonta-, kasvisruokavaliota- tai muuta erikoisruokavaliota noudattaville.

Makuja maailmalta

Lämminhenkisen ja tunnelmallisen kahvilan uusi menu pohjautuu pitkälti Vilhelmiinan kehittämään reseptiikkaan, jossa makuja ja ideoita on tuotu eri puolilta maailmaa ja joita on hiottu sekä HIMAan että sen asiakkaille sopiviksi.

Inkoon maalaistalossa lapsuutensa viettänyt ja seitsenlapsisen perheen esikoisena kasvanut Vilhelmiina ihastui ruoanlaittoon jo pienestä pitäen äitinsä kanssa patoja hämmennellessä. Hän aloitti ravintolauransa 16-vuotiaana saatuaan kesätöitä Mustion Linnan ravintolasta. Vuonna 1995 Vilhelmiina valmistui Vaasan ravintolaoppilaitoksesta, ja voitti samana vuonna ravintolaoppilaitosten välisen Nuorten Kokkien Suomenmestaruuskilpailun, joka poiki heti muutamia työtarjouksia alalle. Myöhemmin muun muassa keittiömestari Hans Välimäen sekä edesmenneen ja arvostetun keittiömestari Eero Mäkelän kanssa työskennellyt Vilhelmiina on saanut paljon vaikutteita ruoanlaittoon ja oppinut monipuolisia taitoja näiltä ja muiltakin alan konkareilta vuosien varrella.

Nykyään Vilhelmiina asuu Irlannissa ja luennoi sekä opettaa Irlannin kansallisyliopistossa, University College of Dublinissa, viimeisen vuoden eläinlääkäriopiskelijoita sekä erikoistuvia eläinlääkäreitä. Hän on koulutukseltaan anestesiologiaan erikoistunut eläinlääkäri ja tekee tällä hetkellä myös väitöskirjaa Helsingin yliopistossa eläinanestesiologiasta.

Ruoanlaitto on vielä tänä päivänäkin tärkeä osa Vilhelmiinan elämää. Kiireisestä arjesta ja pitkistä työpäivistään huolimatta hän pyrkii laittamaan ruokaa päivittäin ja kokkailee pääsääntöisesti kasvispainotteisia, kevyitä ruokia. Ruoanlaitossaan Vilhelmiina käyttää paljon kvinoaa, tattaria, polentaa ja kalaa ja maustaa ruokiaan mielellään sitruunalla, oliiviöljyllä ja merisuolalla. Leudon sään vuoksi kotipuutarhassa Irlannissa kasvaa paljon tuoreita yrttejä; salviaa, rosmariinia, korianteria ja minttua, jotka maustavat ruokia ja tuovat ihanaa tuoreuden tuoksua omaan kotikeittiöön.

Maistuvat keitot ja ruokaisat leivät

HIMAssa asiakkaiden kuuntelu, niin joogan, valmennuksien kuin kahvilankin suhteen on tärkeää ja menu-uudistuksen pohjalla oli myös tahto vastata asiakkaiden toiveisiin. Loka-marraskuun taitteessa kahvilassa aloittaneen Coffee Shop Managerin Janne Laition mielestä on innostavaa kuulla asiakkaiden toiveita ja pystyä toteuttamaan niitä suurella sydämellä.

Janne kertoo olevan intohimoinen kotikokki, jonka suhde ruokaan ja ruoanlaittoon on muuttunut syvemmäksi vuosien myötä. Aiemmin kokkiohjelmia paljon katsellut Janne on siirtynyt nyt keittokirjojen ja
-patojen ääreen ja löytää positiivista haastetta uudessa tehtävässään muun muassa kasvisruokien valmistuksessa. Jannelle ruoanlaitossa on tärkeää, että niissä maistuu juuri ne raaka-aineet, joita niissä on käytetty ja kertoo, että hyvillä raaka-aineilla kokkailu on parhaimmillaan kuin kulinaristinen ilottelu.

Kahvilan päivittäin vaihtuvalta keittolistalta löytyy kymmenkunta erilaista keittoa itseleivotun leivän kera. Ruokaisten leipien päällä saa puolestaan maistella esimerkiksi artisokkahumusta, runsaiden kasvistäytteiden kera.

Kiireetöntä, hyvän mielen syötävää

Vaikka ulkona paukkuu pakkanen ja kahvilan keittopadat porisevat täydellä liekillä, HIMAssa katse suuntaa jo kovaa vauhtia kohti tulevaa kevättä ja kesää. Vuoden 2016 alkupuolella kahvilassa pääsee nauttimaan kiireetöntä brunssia ja myöhemmin keväällä säiden lämmetessä listalle lisätään salaatteja sekä muita kasvispainotteisia ruokia. Mukaan ovat tulleet myös perinteiset leivonnaiset, keksit ja pavlova. Kahvilassa panostetaan erityisesti luomuun, gluteenittomiin sekä vegaanisiin vaihtoehtoihin – mausta koskaan tinkimättä.

Hyvä ruoka ja itsensä kuunteleminen ovat hyvän olon peruspilareita, joista HIMAssa halutaan kaikella toiminnallaan muistuttaa. Kaikki voima lähtee kuitenkin meistä itsestämme, kunhan vain annamme itsellemme aikaa ja vapauden olla läsnä. Loppujen lopuksi on sama, tuli taivaalta räntää tai aurinkoa, kunhan itsellä on sisäisesti hyvä olla.

*********

Haastattelu ja teksti: Irene Gonzalez More

Tervetuloa nauttimaan höyryävän maukkaita, päivittäin vaihtuvia keittolounaita Organic Cafén tunnelmalliseen ilmapiiriin Helsingin Kruunuhakaan. Listaltamme löytyy myös täytettyjä leipiä, luomu-, gluteenittomia sekä vegaanisia leivonnaisia, raakakakkua, raakasuklaabrownieita, raakasuklaakonvehteja ja itse tehtyjä myslipatukoita.

Juomatarjonnastamme löytyy Espressoa, Americanoa, Cappuccinoa, Lattea, Kaakaota, Chai Lattea, Rooibosta, matchaa, matchalattea, teetä vihreänä, valkoisena ja mustana, maustettuna ja maustamattomana. Lisäksi herkulliset viher- ja marjasmoothiet ja kylmäkaapistamme myös luomulimsat, -mehut ja -pillimehut​.

Organic Café netissä

Päivittäin vaihtuvan keittolistan löydät HIMAn Facebook-sivuilta.