HIMA Organic Café – eväät onnellisuuteen ja parempaan elämään

Lämmin kesäaurinko kuumottaa varpaita hennon tuulen puhaltaessa ohitsesi. Ympärilläsi on lämpöä, kauneutta ja rakkautta. Olet kallioiden ympäröimänä ihanassa miljöössä keskellä kaupunkia, mutta aivan rauhassa. Aika on pysähtynyt juuri tähän hetkeen, jossa voit vain olla, nauttia. Laittaa silmät kiinni ja huokaista syvään. Sinun ei tarvitse kiirehtiä tai olla missään muualla, kuin tässä. Meri säteilee kauneuttaan lähistöllä ja kesä on ehkä juuri nyt parhaimmillaan. Istut HIMA Organic Cafén terassilla Helsingin Kruunuhaassa ja nautit kupposesta kahvia raakakakkupalasen kera. Kahvin jälkeen meditoit, joogaat tai otat ehkä toisen kupposen kahvia. Tai sitten vain olet ja nautit tästä hetkestä. Ja kesästä.

HIMAn perustajat Laura Janger-Laitio ja Keiju Vihreäsalo puhuvat uudesta kahvilastaan mielikuvin. Kun visio on vahvana päässä, on valmis tuotos helppo nähdä kuvina jo etukäteen. Heinäkuun alussa aukeava HIMA Organic Café on uusi, mutta idea kahvilasta ei syntynyt hetken mielijohteesta. Sitä on pyöritelty jo pitkään ja kumppaneita haettu jo pidemmän aikaa. Vaikutteita kahvilaan on poimittu kaukaa maailmalta ja ideoita on kerätty säästöön vuosien varrelta. Kun oikeat kumppanit ja ihmiset kahvilan ympärille löytyivät, palaset alkoivat loksahdella pikavauhtia paikoilleen.

Kun Laura vuonna 2008 lähti hahmottelemaan HIMAn toimintaa, oli luomukahvilan perustaminen jo silloin vahvasti mielessä. Pelkkä joogastudio ei innostanut, vaan hyvään elämään pohjautuvan filosofian toteuttamisen konseptissa piti olla jotain muutakin. Kokonaisuutta alettiin rakentaa järjestelmällisesti, intuition ja tarkan mielikuvan pohjalta. Nykyisiin tiloihin muutettaessa keväällä 2014 kaadettiin olohuoneesta seinä tulevan kahvilan takia. Kahvipannut eivät vielä heti saman tien porisseet, mutta niiden tuoksun pystyi silmät suljettuina jo silloin aistimaan.

Keijun ensimmäinen kahvilayrittäjyyteen liittyvä ajatuksen kipinä syntyi Brightonissa, Englannissa, jo vuosia sitten. Siinä kuviossa hän olisi kukkahatussa pyörähtelevä kahvilan hengetär, joka möisi ihanalle tuoksuvia herkkuja suoraan kahvilan kuumasta uunista. Vaikkei visio ihan sellaisenaan toteudukaan, kaukana siitä ei kuitenkaan olla. Nyt avautuva kahvila on yhtä tunnelmallinen, kuin tuossa vuosien takaisessa ajatelmassa ja kukkahatunkin voi aina painaa päähän, Keiju nauraa. Kun Laura elokuussa 2012 kysyi Keijua rakentamaan kanssaan HIMAa, oli syy Keijun myönteiseen vastaukseen juuri se, että visio kokonaisuudesta oli riittävän iso, monipuolinen ja polveileva. Sitä olisi hauska tehdä.

HIMAn toiminta lähti aikoinaan liikkeelle joogasta, jonka jälkeen lifestyle-konseptiin lisättiin valmennukset, koulutukset ja nettikurssit. Nyt kahvilan avaamisen myötä paketti alkaa olla kunnossa ja hyvän elämän keskuksen tarjonta on monipuolisempaa, kuin koskaan ennen. ” Tulevaisuudessa HIMAlla voisi olla vaikka oma retriittipaikka”, Laura kertoo, mutta sen aika ei ole vielä. Kaikki tulevat ajallaan ja luottamus yrityksen vision läpiviemiseen on molemmilla vahva. “Mitään ei pusketa väkisin eteenpäin, vaan annetaan ajatusten ja ideoiden hautua ja löytää tiensä luoksemme”, Laura jatkaa.

Parivaljakon ajatukset ja suunnitelmat HIMAn visioimiseen ja visioiden toteuttamiseen tuntuvat menevän hyvin yksiin. Yritystä johdetaan ja suunnitelmia viedään eteenpäin hyödyntäen molempien vahvuuksia. Kun ideoita syntyy, niitä peilataan puolin ja toisin, jotta lopputulemasta tulee kuin hiottu timantti. “Hyvinvointiin liittyen ei asioita voi jättää puolitiehen. Joko olemme täysillä mukana tai emme ollenkaan”, Laura toteaa.

HIMA Organic Cafén houkuttelevan ja lämminhenkisen luovasta sisustuksesta vastannut Keiju on ottanut vaikutteita San Franciscolaisista korttelikahviloista. Aiemmin HIMAn olohuoneena toiminut avoin tila on nyt loihdittu kalifornialaisen rennoksi kahvilaksi, jossa on pieniä pöytiä, tuoleja, sohvia sekä vastaanottavaisen lämmin tunnelma istahtaa ja ladata akkuja vaikka pidemmänkin aikaa. Kalusteet ja muut sisustuselementit ovat suurelta osin kierrätettyjä, kunnostettuja, itse tehtyjä tai kirpputoreilta löydettyjä. Biolanin sponsoroimassa kompostissa tuotetaan multaa omaan käyttöön ja mukaan otettavat kertakäyttöastiat ovat FSC-sertifioituja, jolloin tuotteiden taataan tulevan hyvin hoidetuista metsistä. Jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty, jotta asiakaskokemus olisi paras mahdollinen.

Kahvilan raakaruokaherkut ovat raakaruokakokki ja valmentaja Veera Kulmalahden käsialaa. Tarjontaan kuuluu suolaisten ja makeiden lisäksi erilaiset kahvit ja teet sekä smoothiet ja tuorepuristetut mehut. Myöhemmin syksyllä on tarkoitus lisätä brunsseja, lounaita sekä laajentaa tarjontaa entisestään. Laatuun on panostettu ja kaikki tuotteet ovat gluteenittomia, lisäaineettomia ja luomua. “Yhteistyö Veeran kanssa on sujunut todella hyvin. Parhainta eri osapuolten unelmien toteuttamisessa on se, ettei kenenkään tarvitse tehdä kompromisseja, vaan kaikki hyötyvät synergiasta”, Keiju toteaa.

HIMAn kokonaisvaltaiseen hyvinvointikonseptiin kuuluu kannustaa ihmisiä elämään hyvää elämää. Nyt avautuva kahvila on paikka, johon voi tulla yksin, kaksin tai isommallakin porukalla nauttimaan hyvästä sielun ja mielen ravinnosta. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, miten tulee, vaan se, että pysähtyy hetkeksi ja on läsnä juuri tässä hetkessä.

En malta olla kysymättä loppuun, mitä HIMAn saralla on tulossa seuraavaksi. Jos näiltä naisilta eivät ideat lopu, kuten he itse sen myös toteavat, mitä voimme odottaa ehkä tulevaisuudessa? Yksi ajatus nousee heti kirkkaana pintaan: HIMA-kohtaamispisteitä voisi olla useampia, Helsingin ulkopuolellakin. HIMAn yhtenä tavoitteena on tavoittaa ihmisiä ympäri maata, myös globaalisti, jolloin toiminnan ei tarvitse rajoittua vain Helsingin alueelle. Molemmat luottavat kuitenkin siihen, että palaset loksahtavat paikoilleen oikeilla hetkillä. Kiirehtiä ei kannata, ja oikeita ihmisiä ja tilanteita kannattaa odottaa.

Haastattelun jälkeen hyppään pyörän selkään ja lähden ajamaan kohti kotia. Huomaan, että jäin vielä ajatuksissani mielikuvaan tulevan kahvilan tunnelmasta. Tuoksu, maku ja ilmapiiri ovat melkein käsin kosketeltavissa. Toivon hiljaa mielessäni, ettei tämä tunne loppuisi ikinä.

Kuva: Tiuku Pennola

Teksti ja haastattelu: Irene Gonzalez More

Irene Gonzalez More on itsensä kehittämisestä ja hyvinvoinnista kiinnostunut sekä positiivisuudesta ja elämän isoista ja pienistä mahdollisuuksista inspiroitunut helsinkiläinen markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen. Hän kirjoittaa kesän aikana juttusarjaa HIMAssa työskentelevistä ja HIMAn toimintaan liittyvistä ihmisistä, ja kirjoitukset julkaistaan kesän ja syksyn aikana HIMAn nettisivuilla ja some-kanavissa. Seuraa Ireneä Twitterissä: @irenegmore