EKSYTKÖ TOIVEISIISI?

Joskus jotain toivoo niin kovasti, että menee toiveensa kanssa jumiin. Ajatus lähtee kiertymään toiveen ympärille, kuljeskelee sen liepeillä ja lähettyvillä. Kaiken aikaa. On mahdotonta olla onnellinen, ennen kuin toive on toteutunut.

Mahdotonta. Onni on sidottu tuohon toiveeseen.

Toiveen toteutumisen välttämättömyydelle on helppo löytää perusteita. Miten voisin olla onnellinen, ennen kuin olen parisuhteessa? Onhan ihminen tietenkin onnettomampi ilman parisuhdetta kuin parisuhteessa. Kuinka voisin olla onnellinen huonossa työpaikassa? Onhan ihminen onnellisempi viihtyisässä työpaikassa kuin ikävässä työpaikassa. Ja niin edelleen, tietänette jo kupletin juonen.

Toiveet ovat inhimillisiä, tarpeellisia, ihania. Niitä pitää olla. Mutta toisinaan me ihmiset eksymme unelmiimme ja toiveisiimme. Väsytämme itsemme sillä, että teemme kaikkemme. Kulutamme valtavasti energiaa yrittämällä vaikuttaa myös asioihin, jotka eivät ole vaikutuspiirissämme.

Mikä kaikki on vaikutuspiirissäsi? Panosta siihen! Mikä ei ole vaikutuspiirissäsi? Päästä irti. Luota, että se mikä tapahtuu on juuri oikein. Valitse ajatella, että sinä saat juuri sitä mitä tarvitset. Usko, että saat pitkällä tähtäimellä kaiken sen kauniin mistä unelmoit. Älä epäile sitä. Odota parasta, unelmoi suuria. Dream Big. Älä kompastu lillukanvarsiin, katso kauas. Katso valoon ja sinne minne olet matkalla. Luota, että askeleesi kantavat sinut sinne.

Se mitä nyt voit tehdä, on ottaa noita pieniä askeleita, niitä joihin sinulla on vaikutusvaltaa ja päästää irti huolehtimasta niistä asioista, jotka ovat vaikutuspiirisi ulkopuolella. Byron Katien jaottelua käyttäen on kolmenlaisia asioita: minun asiani, sinun asiasi ja jumalan asiat. (My business, your business, God’s business.)

Sinun asiasi ovat ne, joihin voit vaikuttaa. Älä väsytä itseäsi keskittymällä liikaa toisten tai ”jumalan” asioihin. Mutta tee kaikkesi, että sinun askeleesi vievät sinua suuntaan, jonne haluat olla menossa. Keskity sinun asioihisi.

Hellitä puremasta hampaita yhteen. Luota, että ottamasi askeleet kuljettavat sinua. Nauti matkasta. Ei ole tarkoitus, että olet onnellinen vasta kun olet perillä. On tarkoitus, että olet onnellinen jo nyt. Mitä voisit tehdä, jotta olisit onnellinen jo nyt, vaikkei tilanne olekaan mielestäsi täydellinen?

Meillä kaikilla on asioita, joita kovasti haluaisimme. Minua itseäni auttaa, kun edellä sanotun lisäksi erotan tilanteessa unelmani toiminnasta. Tarvitsemme toimintakykyämme. Jähmetymme toimintakyvyttömiksi tilanteissa, jossa tuntuu, että asiat ovat liusuneet oman vaikutuspiirin ulkopuolelle. Umpikujan tunne syntyy, kun ei pysty vaikuttamaan asioihin, joita pitää mailman tärkeimpinä.

Pyörimme ympyrää, tuntuu, ettei voi liikahtaa mihinkään suuntaan. Toimintakykysi säilyttääksesi erottele sinun, toisten ja jumalan asiat toisistaan ja tunnista ne teot joita voit tehdä. Nyt.

Toiveet ja unelmat antavat suunnan, toimintakyky vie sinne. Älä anna unelmiesi viedä omaa voimaasi. Kykyäsi vaikuttaa omaan elämääsi asioissa, jotka sillä hetkellä ovat vaikutuspiirissäsi.

Esimerkki: toivoisin kovasti, että tapaisin jonkun ihanan ihmisen. Kirvelevästi kaipaan sitä. Päivittäin. Mutta se ei ole minun vallassani enempää kuin se on minun vallassani. Niinpä aina sen tunteen vallatessa pysähdyn, totean etten voi vaikuttaa muihin ihmisiin tai universumin kuvioihin ja mietin sitten, mitä minä voisin nyt heti tänään tehdä, että minun elämäni olisi sellaista kuin haluaisin sen olevan.

En voi taikoa siihen sitä miestä, mutta voin tehdä omasta elämästäni hyvää. Samalla uskoen ja luottaen siihen, että tapaan hänet, kun aika on oikea. Tilanne on hyväksyttävä sellaisena kuin se on. Mutta tarkoitus ei ole menettää toimintakykyä. Energia täytyy kanavoida suuntaan, joka on auki. Niinpä teen niitä tekoja, jotka ovat minulle sillä hetkellä mahdollisia. Kivoja asioita. En voi elää ”olen onnellinen sitten kun minulla on mies”-elämää.

Voisitko sinä olla onnellinen jo nyt, vaikkei kaikki olekaan niin kuin toivoisit? Ja mitä voisit tehdä että olisit onnellinen jo nyt?

Mitä jos tekisit itsesi kanssa ihania juttuja. Ihan vain siksi, että olet niin kiva. Kysyisit itseltäsi päivittäin, että mitä voin tänään tehdä, että elämä on hyvää, nyt? Pienet teot ja ilo kuljettavat sinut sinne minne haluat. Ehkä eri reittiä kun ajattelit, mutta usein niin paljon kauniimpaan paikkaan kuin koskaan kuvittelit.

Auttaisiko nämä sinua?

***

Keiju Vihreäsalo on toinen HIMAn perustajista. Keiju opettaa HIMA Wisdom Practitioner– ja HIMA Henkinen Valmentaja -koulutuksissa. Keijun Särkymisen siunaus -verkkokurssi on kaikille rakkaudessa särkyneille.

**

Teksti on julkaistu myös Hidasta elämää sivustolla blogissa Keijumaista.

1 Comment

  1. petee 23/03/2015 at 14:35

    Jos haluat ymmärtää elämää, itseäsi ja sisäisen asioita pintaraapaisua syvemmältä, on Alkuajatus ehdoton väline siihen. Siitä löytyy ainutlaatuinen näkökulma, joka avaa silmät näkemään niin sisäisen kuin ulkoisenkin todellisuuden olemuksen sellaisena kuin ne ovat.